Black Crow


Ku tengah jogging pagi tadi.

Tiba-tiba..

Bang!!

Bunyi tembakan.

Argh! Ku menjerit sakit.

Aduh sakitnya.

Sakit telinga. Menjerit dalam hati je.

Ku cari punca bunyi tu. Ku nampak ada seorang pemburu tgh pegang senapang patah. Buat muka sombong.

Ku perlahankan jogging. Dengan tak semena-mena seekor burung gagak hitam terjatuh betul-betul di sebelah ku. Ku terkejut beruk lantas berhenti.

Gagak tuh masih bernyawa. Nyawa gagak laa, takkan nyawa ikan. Tapi da nak mati. Mata dia yang terkebil-kebil seolah-olah minta pertolonganku. Pemburu tuh masih merenung kat ku yang sedang perhatikan gagak tersebut.

Ku nak tolong gagak tuh. Tapi bila fikir balik, sebelum ku jadi mangsa buruan seterusnya, baik ku lari. Lari sejauh yang mungkin.

da~
  0 comments      Posted at 11:02 AM Saturday, August 30, 2008
   'Blackouts' for Users of Pirated Windows
Have you read this news?

Starting Wednesday, users with pirated
copies of Microsoft Corp's Windows XP Professional
operating system (OS) on machines that are
Internet-capable could find their computer displays
going black and with no screen icons visible.

There are 8.6 million users of Win XP Pro in Malaysia
and about three million are expected to suffer the
"blackouts," according to Microsoft Malaysia.

To continue working, the user would need to reset the
machine's desktop background. Everything will return
to normal. But when 60 minutes are up, the black
screen will reappear and the user must go through the
whole process again.


Read full news

Da ade sesape yang kene? Ape? korang pakai yang original? Ku x caye lah ahahaha.

da~
  0 comments      Posted at 3:34 PM Wednesday, August 27, 2008
   Dapat
ad3ck: ku da dapat.

Rajoli: dapat ape?

ad3ck: dapat dapat.

Rajoli: dapat? ye lah dapat ape?

ad3ck: dapat dapat.

Rajoli:

Ye ku dapat dapat. Will be at the new place on 15th of September. Why transferring? I love working in current company but a number of facts made me go with the decision, including personal financial state huhu. Gile ar. 4 companies in 3 years. You beat me.


Guys wish me luck.

da~
  0 comments      Posted at 10:13 PM Tuesday, August 26, 2008
   Zaid's Wedding & Pengapits

with geng candat. Erme lambat bg gambo huhu.

Aku dan Teep mendapat kepercayaan penuh cewah untuk menjadi pengapit kepada dua mempelai, Zaid (one of my best buddies) dan Nirmin di hari perkahwinannya. First time dowh jadik pengapit, memula naik pentas nervous gak laa sebab rase macam aku yang tengah kawen jadik perhatian ramai. It's ok then bile ku lebih menumpukan tugas2 sebagai pengapit hehe. I was a lil exhausted but it was fun. Majlis berjalan dengan lancar dan baik.


Pasangan pengantin pengapit.


Me with newlyweds, Zaid and Nirmin

To Zaid and Nirmin, semoga kebahagiaan berkekalan selama-lamanya ok. Congrats.

da~
  0 comments      Posted at 8:02 AM Monday, August 25, 2008
   Sakit Perut
Kalau hari itu perkataan 'cirit birit' menjadi bahan gurau dengan rakan-rakan sekerja, hari ini aku kena cirit birit betul-betul. Masuk yang ni ku kira da kali ke 10 ku berak hari neh. Berak cair pulak tu.



da~
  0 comments      Posted at 4:07 PM Saturday, August 23, 2008
   Visit Indonesia 2008
Assalamualaikum semua.

Apa habaq? It's been quite a while since my last post. Ye. Ku ke Jakarta dan Bandung ya mas. Neh baru nak hilang penat.

It's a great Visit Indonesia 2008 vacation yang disertai ku, mak dan abalong sekeluarga. Walaupong tujuan utama ke Bandung kali ini ialah especially untuk shopping, we also learn more new things about Indonesia. Trip ke Bandung kali ni juga lebih bermakna sebab kitorang dapat tengok dorang punya 63rd Dirgahayu Merdeka celebration pada 17 Augustus 2008.

Did You Know?
Antara nasi2 pelik yang ku dengar kat Jakarta dan Bandung:
-Nasi Orang Gila
-Nasi Uduk (Nasi Lemak)
-Nasi Kucing
-Nasi Krawu
-Nasi Bebek (Itik)
-Nasi Tumpeng

Kenapa aku pergi Indonesia walaupong da pergi tahun lepas? Kenapa tak pergi Namibia pulak? Read last year's Bandung Post.

Jom. Ku sangat teruja neh nak share penglaman ngan korang.

Jakarta (16.08.08 - 17.08.08)



Sangat serabut dengan orang ramai dan jalan jam, worse than KL. Restoran kat sana pong agak cekikdarah, ade satu restoran buruk tepi jalan, cas kitorang lebih dari RM100. Ko gile ke hape?


Hotel Iblis Ibis, Indonesian National Monument, TMII

Taman Mini Indonesia Indah, Jakarta



If you wish to visit the whole Indonesia but can only afford to go only a place, TMII is the place.
Kat sini kita boleh belajar keseluruhannya pasal negeri2 dalam Indonesia, budaya dan juge rekabentuk rumah2 yang unik.



Juga dimuatkan macam2 muzium dan taman dalam tuh seperti Muzium Transportasi, Muzium petrogas, Taman Komodo dan Taman Burung. Sehari kalau nak khatam semua mmg tak sempat.

Did You Know?
-Indonesia merdeka pada 17 Ogos 1945
-Pada hari sambutan, bendera dinaikkan di sebelah pagi dan diturunkan di sebelah petang.
-Kalau di Malaysia, Malaysia Boleh, di Indonesia, Indonesia Bisa.
-Dulu Jakarta dikenali sebagai Betawi.


Aktiviti2 sambutan kemerdekaan ke-63

Sambutan kemerdekaan yang menarik minat kami, acara Panjat Pinang:



Satu kumpulan terdiri dari beberapa peserta dan mereka dikehendaki memanjat batang pinang yang dilumuri minyak, sampailah ke atas untuk mendapatkan ganjaran berupa makanan dan keperluan harian.



Dapat ganjaran bukanlah tujuan utama, ape yang penting ialah semangat kerjasama kumpulan.

Did You Know?
Pernah dengar wartel? It actually stands for warong telefon.
Di Indonesia ada banyak warong lain seperti:
Warnas - Warong Nasi
Warkop - Warong Kopi
Warteg - Warong Tegar



Bandung (17.08.08 - 19.08.08)

Di samping tempat shopping yang murah dan banyak, Bandung juga terkenal dengan air bandung dan mee bandung restoran yang exotic dan makanan yang sedap lagi murah.


Makan, makan, makan.


Shopping, shopping, shopping.

Did You Know?
Antara perkataan2 yang ku belajar:
Hari Libur - Cuti
Machet - Jalan jammed (sesak)
Sirsak - Durian Belanda
Kopiyor - Kelapa
Pete - Petai
Gandul - Gantung
Lele - Ikan Keli
Proyek - Projek
Maknyus - Maknyah
Mangga dalam Bahasa Sunda (orang Bandung) atau Monggo (dalam bahasa Jawa) ialah silakan, bukan buah mangga!


Satu lagi yang unik tentang Indonesia ialah pekerjaan sebahagian anak2 muda yang miskin dan terbiar. Mereka akan mendekati kereta2 yang berhenti semasa lampu merah untuk menjual barang2/bermain musik. Kalau kat Malaysia mesti dah kena maki hamun huhu.


Kak Long ku cakap nak bawak balik budak pompuan neh. Kesian kat dia. Sedap tuh dia main gitar.



Mungkin tak banyak hasilnya tapi apa yang penting adelah usaha dan takwa cewah.

Did You Know?
I took almost 3 hours to complete this post.


da~
  0 comments      Posted at 4:45 PM Wednesday, August 20, 2008
   Ya Udah Ke Bandung Aja
ad3ck: Ah gwe sibuk sama kerjaan
Supardjo: Pergi ke Bandung aja deh
ad3ck: Kapan?
Supardjo: Besok!!

Will be off for 4 days starting tomorrow. Jom Visit Indonesia 2008!

Note: Trimas to Bambang Baskoro for translating

da~
  0 comments      Posted at 8:00 AM Friday, August 15, 2008
   Cool Domain Name
I'm thinking of hosting a new website. One of the considerations I need to take is the name of the website like yahoo.com, google.com what-so-ever. I want a cool, simple, preferable .com n takmo ade number, creative, lain-dari-yang-lain name (mmg laa kene lain dari yang lain, tah pa pe tah dia neh).

In thinking of the right name, many have come into mind. Macam-macam yang ku fikir but all are unavailable, like

nama Tuhan dan rasul2
Allah.com
muhammad.com
isa.com
adam.com
god.com

numbers and alphabets
one.com
seven.com
abc.com
abc123.com

colors
color.com
black.com
red.com
white.com

malay names
macam.com
gelas.com
awan.com

and even
and.com
even.com
ayam.com

see, it can be just any name.
see.com
it.com
can.com
be.com
just.com
any.com
name.com

Penat ar ku memikir, kalau www.banyakcantikmukakau.com je boleh tak?

da~

jap jap jap, da.com pong ade.
but it's now on sale at ebay.com for US$2,500,000.00 lol. betol, klik da.com

da~
  0 comments      Posted at 9:40 PM Tuesday, August 12, 2008
   The Real Cicak-man
I had 2 wedding invitations last Saturday. Maklumlaa amek luck 080808 ehehe (depa nikah on 0808). 1 kat Seremban, 1 kat Putrajaya. To Azrin and Fiza, conggratulations.

But I'm not gonna write about those weddings here, it's about this cicak:




Rupe dia biase saje. Korang boleh jumpe species yang same kat dapur, dlm toilet dan tak lupe dlm almari korang.

So ape yang special nye cicak neh smpi jadi tajuk utama?

Mase kat Seremban cicak tuh berade kat back windscreen. Ku memule rase nak lastik atau on kan heater cermin tuh. But I changed my mind sbb ku lebih suke klu dpt tgk dia terbang terpelanting. But what happened was cicak neh actually berjaye bertahan melekat kat situ dari Seremban smpilaa KL. Cicak neh berjaye survive semue halangan (kelajuan maximum 130km/h, jarak>80kms, selekoh2 marabahaya, brake mngejut) dgn care melekat statik kat cermin. Klu dia bergerak 1 langkah ku rase da terbang dah huhu. It's about it's courage, it's bravery and it's determination yang ku belajo.

Kalau cicak tuh berjaye menghadapi ujian2 getir lagi sukar, kenape tidak aku?

da~
  0 comments      Posted at 12:40 PM Monday, August 11, 2008
   What Does Number 8 Mean?

What does number 8 mean?

This is what i found from a quick research:
8 means new beginnings
8 means prosperity
8 means wealth
8 means lucky
8 means fortune
8 means rich
(source from wherever)

Why?
The word for "eight" (八,捌) in Chinese (Pinyin: bā) sounds similar to the word which means "prosper" or "wealth" (发 - short for "发财", Pinyin: fā). source: Wikipedia.

In fact The Summer Olympics in Beijing are scheduled to be launched on 8/8/08 at 8:08:08 p.m. Malam neh!! Dan. Ramai gak yang dijangka akan menikah malam neh lol.

To me, it's a mere number. And what's with 080808? It's a color code, almost black.


ColorCode

black#000000

almost black#080808



da~
  0 comments      Posted at 2:27 PM Friday, August 8, 2008
   What's Your Name Decoder?
I found this boleh-lah-kalau-nak-layan-bile-bosan name decoder.

Ade 3:

1. Cyborg
A.D.E.C.K.: Android Designed for Exploration and Ceaseless Killing


2. Monster
A.D.E.C.K.: Abhorrent, Drifter-Eating Creature from the Kingdom


3. Sexy
A.D.E.C.K.: Adonis Delivering Erotic Carnal Kisses


What's your name decoder? Decode your name here.

da~
  0 comments      Posted at 9:23 PM Thursday, August 7, 2008
   One Year Old
This post is rated 18GD dan 18JK, mengandungi unsur gedik lagi jiwang karat ehehe.

It's 05.08.08 today.

Ku dan Teep amek cuti hari neh. It's a date of remembrance cewah. Kami pi 3 negara, France, Japan, dan juge err Malaysia. a.k.a Bukit Tinggi Resort ehehe. Jom cekedout:

At Botanical Garden:




Hampas Tebu betul2 ade. Ku baru tau. Hampas tebu betol.

At Japanese Village:


Anata no namae wa nan desu ka? itu je lah ayat yg ku igt ;p.



At Colmar Tropicale (French buildings):


You are now at 3500 feet above sea level


Mase neh kat Paris. Mane bas neh? Oh neh bukan bus stop rupenye.



At Rabbit Park:





* * * * *


To Teep, It's been one wonderful year. Let's pray to make it another 100 years. Cinta awk.

da~
  0 comments      Posted at 1:27 AM Wednesday, August 6, 2008

Profilo
Hotlinks
Divisions
Daily Doses
What's New
Posted B4
Booked
I Do Surf
Home | e-toyol.com | Latipah | Premier Goals