Pangkor
Ini kali pertama ku menjejakkan kaki di pulau ini bagi menghadiri percutian kursus induksi selama 10 hari.


Day 1

10 hari diisi dengan jadual penuh kursus yang bermula seawal jam 8:30am hingga 10:30pm.

Selain aktiviti kursus, kami (ku dan kawan-kawan) berpeluang beraktiviti bebas seperti bermandi-manda (hampir setiap hari), berbasikal, pusing satu pulau, bershopping dan pengalaman yang paling best ialah snorkeling, first time beb ;p.

(Eh, tadi ko cakap jadual penuh, tapi sempat plak beraktiviti bebas? Banyak plak tuh!)


Sebelum naik basikal


Bermandi manda di Coral Beach


Lepas shopping


Ku sebenarnya ada rasa nak muntah, especially masa bot berhenti tengah2 laut, tapi pura2 cool. ;p.


Sebelum snorkeling


Ada ikan! BESAR PUNYA!


Bagi ikan makan roti, tapi ada jugak ikan yang makan tangan aku!

Kaki plak, calar sana sini, pijak batu tajam.


Masa kursus, ini kesan esek nak beraktiviti bebas je masa ni tengah rehat jap



Memang banyak kenangan..ku pong ada tinggalkan sesuatu kat pulau tuh, berupa stokin koyak! ;p.
  14 comments      Posted at 7:02 AM Friday, April 30, 2010
   Induksi
Ku menghadiri..

Kursus Induksi

selama 10 hari

di Pulau Harapan!
  4 comments      Posted at 7:26 AM Sunday, April 18, 2010
   Ng
Pos ini ku dedikasikan kepada 3 Ng yang ku kenal.

Ng #1:
Nama penuh dia Ng Shew Yuen. Rakan sekelas semasa sekolah rendah di Jalan Hang Tuah dulu. Ku berkawan baik dengan dia, dan seorang lagi bernama A. S. Sunder. Kira macam konsep 1Malaysia ar, sahabat 3 kaum. Makan masa rehat pun sekali. Ku ingat lagi ku pernah curi keychain Ng sebab ku sangat suka, namun akhirnya pulangkan secara senyap (letak dalam laci meja dia) apabila menyedari dosa mencuri.

Ng #2:
One of my best friends masa training kat Cosmopoint dulu. Nama penuh dia Ng Siaw Hai. Banyak membantu dari segi pembelajaran dan juga sering berkongsi gambar yang diedit letak muka sendiri. Aku jadi Spiderman, dia jadi Kamen Rider. Dia power Java, aku power .NET, kami sering berkongsi ilmu.

Ng #3:
Ku tak kenal sangat pun dia, panggil Mr Ng je. Nama penuh pun tak tahu. Tapi dia nih yang offer kos kad kahwin paling murah berbanding 5 kedai lain di kawasan Jalan Pudu. Cara dia bercakap sangat meyakinkan, so ku dan Latipah mengambil keputusan untuk mendapatkan servis Mr Ng.

Ng #4:
Ng-tah!
  6 comments      Posted at 9:16 PM Monday, April 12, 2010
   Bangladesh


Aku menghadiri satu training kat PJ selama 4 hari sehingga semalam. Selain aku, ada 5 trainee lelaki dan kesemua daripada mereka adalah orang Bangladesh (tak termasuk aku ok). Mereka ni bukan orang Bangla yang menetap di Malaysia dan tahu berbahasa Malaysia, sebaliknya memang berasal dari Bangladesh dan haram tak faham bahasa kita. Aku kira mereka ni jutawan di sana, macam-macam mereka beli di pusat beli-belah terkenal di Kuala Lumpur. Dengar cerita mereka nak ke Genting pula hari ini.

Mereka sangat peramah, dan suka berkawan. Aku banyak juga belajar sedikit sebanyak tentang Dhaka, tempat tinggal mereka. Aku juga belajar bahasa Bangladesh, antaranya:

Tumar nam ki?
Amar nam Muhaimin

dan juga ini:

Ami tumake bhalobashi, Latipah.
  6 comments      Posted at 8:34 AM Friday, April 9, 2010
   Prostration
Satu lagi penemuan sains terhadap kesan solat. Ini email yang ku terima:

Your Body receives a huge amount of Electromagnetic waves daily!

You get these Electromagnetic waves through the Electrical Equipments that you use and the various equipments which you can not leave!



Also, through the electrical lights which can not be switched off in certain cases for even an hour!

You are a source which receives huge amounts of Electromagnetic waves! In other words, you are charged with electromagnetic waves without realizing it!

Effects:
  • You have headache! You feel uncomfortable!
  • Laziness, in action and pain in different places!
What is the solution from all this??!!

A non Muslim Scientist (From Europe) made a research from which he concluded that the best way for the body to remove the positive Electromagnetic charges which hurts the body is:



By putting your forehead on the ground more than once, so that the ground will discharge the positive harmful Electromagnetic charges!

This is similar to the grounding of the buildings where any positive electrical signals (Like thunders) would be discharged through the ground.

So, put your forehead on the ground to discharge the positive electrical signals!

What makes this research more amazing is that:

The best is to put your forehead on the sand

And it becomes more amazing that:

The best way is to put your forehead on the ground while you are positioned to the centre of the Earth! Since you will be able to discharge the Electromagnetic signals in a better and more efficient way!

And you will be amazed when you know that Mecca is scientifically proven to be the centre of the Earth!



And that Kaa’ba is the exact centre of the Earth!

So, “Prostration” in your prayers is:

The best way to discharge the harmful electromagnetic signals from your body!

It is also the ideal way to be very close from the Almighty who created this universe in such a creative way!

Allah Almighty will always ask us to do things because they are helpful and useful for us! There are cases when we won’t know the reason for a certain act, but sooner or later, you might be able to find the reason! In any case, you should trust the Almighty Allah and know that whatever you do for Him, is the best for you!

We do not prostrate to discharge the electromagnetic waves, but to obey the Almighty Allah! We trust that in His commands, there is always a wisdom! Our trust is because He is the Creator, He knows everything!

However, since a scientific reason is available, it was essential to show it to the people so that they can see that whatever Muslims do, is good for them!

p/s: Allah memerintahkan kita melakukan arahanNya sebenarnya untuk kebaikan kita juga. Takkan bila dah ada bukti saintifik baru nak ikut arahan dan tinggalkan larangan?
  6 comments      Posted at 7:42 AM Thursday, April 1, 2010

Profilo
Hotlinks
Divisions
Daily Doses
What's New
Posted B4
Booked
I Do Surf
Home | e-toyol.com | Latipah | Premier Goals